Kermis in Haarlem.

Deze foto van 7 mei 1972, gemaild door Wil Kuipers, geeft een goed beeld van de snelle gelikte attracties en de gestroomlijnde wagens. Wil heeft fijne herinneringen aan deze kermis.

 

Tekst: Anneke de Nobel

Foto: Ab Treep

 

kermiszvrtDe kermis is weer in de stad. Overal zie je de posters en billboards met de aankondiging 15 april: Kermis op de Grote Markt! De tweede kermis op de locatie Zaanenlaan is dan een week later. Ik lees niet anders dan “Kermis loopt vol, horeca verpietert”. De ondernemers in het centrum zijn niet blij, zij hopen dat de twee weken snel voorbijgaan, liever nog dat de kermis op die plek ophoepelt.

Ik stam nog uit de tijd dat Haarlem vier kermissen telde, te weten op de Markt en daarvoor een eeuw lang op het Verwulft en Gedempte Oude gracht/Nassaulaan, in Noord op de Zaanenlaan, in Schalkwijk op het parkeerterrein van het winkelcentrum en in ons eigen buurtje op de Zomervaart. Deze foto van 7 mei 1972 geeft een goed beeld van de snelle gelikte attracties en de gestroomlijnde wagens.

De foto werd mij gemaild door Wil Kuipers en zij schrijft erbij: ,,Ik heb zulke fijne herinneringen aan deze kermis, vooral aan de Holle Bolle Gijs. ’s Avonds ging ie op dubbele snelheid en greep je je vast aan de paddestoel. Lachen natuurlijk. Het was allemaal reuze gemoedelijk, niks geen rotzooi met hangjongeren en politiesurveillance in drie teams van 4-6 agenten, zoals laatst in Haarlem Dagblad was te lezen’.

Groet, Anneke

3 Reacties op “Kermis in Haarlem.”

 1. Eric Swiers says:

  De kermis zelf staat op de zomervaart.
  De foto is genomen aan de andere kant van het water, de zomerkade.
  Hier stonden altijd de woonwagens van de kermis.

 2. Roose says:

  Beste Anneke.

  Holle Bolle Gijs heb ik leuke herinneringen aan. Zeker als je de pluim te pakken had, dan mocht je een gratis rondje.

  Maar mijn Holle Bolle Gijs stond op het van Zeggelenplein.

  Die moet jij toch ook hebben meegemaakt dan?

  Mvg

 3. has kuijpers says:

  anneke in kan de juiste situering van d kermis niet terugvinden. Hoe heet de huizenrij op de achtergrond van d foto?

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.