Bom in de Byzantiumstraat.

Peter van Leen groeide op in de Schalkwijkerstraat. Hij stuurde hetvolgende bericht:

Er is een boek dat heet:  Zonder Waarschuwing, feiten en achtergronden over de luchtaanvallen op Haarlem 1940-1945 en daarin staat het volgende:

byz3okt40

Een bom kwam terecht in de achtertuin van de woning Byzantiumstraat 13 en explodeerde. De bewoners van dit pand en hun loge lagen rustig te slapen. Ruw gewekt zag de heer Melle dat het plafond van zijn slaapkamer naar binnen boog en dat de achtergevel van zijn huis verdwenen was. Zo snel mogelijk probeerde hij uit zijn huis-of wat er van over was- te komen om hulp te halen voor zijn vrouw die bekneld lag tussen het puin. De loge was door de vloer van de bovenverdieping gevallen en bewusteloos geraakt. Door de hitte van de brand kwam hij echter weer bij kennis en maakte zich rap uit de voeten.

Eén reactie op “Bom in de Byzantiumstraat.”

  1. Pieter says:

    Mijn vader is geboren in 1942 en woonde aan de Byzantiumstraat 18 rood. Hij vertelde mij het verhaal (van zijn ouders gehoord) van een afzwaaier aan de overzijde van de Byzantiumstraat (oneven nummers dus)..het verhaal was dat er in elk geval ook een slachtoffer bij gevallen is…ledematen werden in de omgeving gevonden…Mogelijk kan mevrouw Van Boxtel uit de Cornelis van Noordestraat (eerste huis naast de vroegere bakkerij Verkerk) hier meer informatie over verstrekken.

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.