De Gedienstige Boer

Sinds mensenheugenis zat hij er, De Gedienstige Boer aan de Schalkwijkerstraat. Veel Haarlemmers en andere boeren en buitenlui hebben er wel iets gedronken. Het café, koffiehuis of tapperij met uitspanning en stalhouderij van de familie Rustman was in de wijde omtrek bekend.

Tekst: Anneke de Nobel.

Foto: Teun Struik

 

3.6-zo-was-het-toenHet interieur zag er jarenlang hetzelfde uit, naar het schijnt is er zelden iets veranderd aan de gelagkamer. Men kwam er gezellig bijeen om bij te praten onder het genot van één of ander drankje, te kaarten of om een biljartje te leggen.

Vroeger kwam men veelal met paard en wagen of koetsjes, vooral op de zondag voor de dienst in de Spaarnekerk. De paarden en koetsen, tilbury’s of andere voertuigen werden gestald, de paarden gedrenkt en na afloop van de dienst bezochten de kerkgangers in hun ´zondagse kleding´ het café. De laatste dienst in deze kerk was op 6 november 1975.

Op de foto, volgens bijschrift uit 1988, staat Huub Rustman aan de tap. Op jonge leeftijd stond hij met zijn broer Kees in het café nadat zijn vader al jong was gestorven.

In 1953 nam C.E. Rustman het bedrijf over van zijn moeder ´tante Cor´. Inmiddels zijn beide broers overleden en is het café niet meer. Op de plek zijn dertien stadsappartementen gerealiseerd. Sinds september 2008 woont men daar op historische grond met mooi uitzicht op het Spaarne dat immer voorbij blijft stromen.

Groet van Anneke

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.