Koninginnedag

Het voorjaar is weer begonnen en daarbij horen mooie festiviteiten als het Bloemencorso, Koninginnedag en Bevrijdingsdag. In Haarlem wordt dat tegenwoordig groots gevierd. Vroeger was het meer ingetogen.

Tekst: Anneke de Nobel.

Foto: N. Blesgraaf

St.Jorisband_Koninginnedag1

Een aubade bij het stadhuis, wat kinderspelen in de buurten en natuurlijk drumbands. Zonder muziek geen feest. Ik weet nog dat bij het Bloemencorso allerlei muziekgroepen uit de Bollenstreek en Haarlem meeliepen, tussen elke praalwagen wel een band. Als ik er weer aan denk voel ik gewoon weer die trilling van de dikke trom in mijn buik. Wat vond ik dat altijd een spannend gevoel.

Op deze foto van N. Blesgraaf zien we de Sint Jorisband lopen op de Herensingel op de hoek van de Amsterdamstraat. De inzender schrijft erbij: mijn vader zat in het bestuur van de Oranjebond Prinses Juliana en liep altijd mee tijdens de optochten. Hij zal de foto zelf gemaakt hebben met zijn Kodak, zo’n vierkant kastje dat je verder niet kon instellen.

Zo te zien is het begin jaren zestig, op een andere opname van de heer Blesgraaf zie je nog de contouren van de Teylerschool. Ook is links duidelijk de winkel van de Cooperatie te zien. Er schiet me nu te binnen dat ik een keer daar ben geweest bij iemand die boven de behangwinkel woonde, maar misschien was dat het pand ernaast. Er zijn vast lezers die het hele rijtje zaken precies in hun hoofd hebben. Allemaal fijne, zonnige dagen met de festiviteiten in de regio.

Groet van Anneke

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.