Staalstraat

Anneke de Nobel woont in de Nieuwe Amsterdamse Buurt en bespreekt voor de Wijkkrant oude afbeeldingen uit Haarlem-Oost. Dit keer: de Staalstraat in 1966.

 

Tekst: Anneke de Nobel

Foto: via Jan Stuartstaalstraat

 

Het is 1966 en in Haarlem-Oost wordt druk gebouwd, vooral in De Verenigde Grote en Kleine Polders en de Romolenpolder, het huidige Schalkwijk. De woningen worden de grond uit gestampt. Parkwijk is net af, de straten liggen er kaarsrecht bij, veelal met flatwoningen aan beide kanten.

De kleurenfotografie heeft een paar jaar eerder ook zijn entree gemaakt in Nederland. Op deze kleurenkiek zien we de kinderen Stuart, achter hun huis aan de Staalstraat. De zandbak was een populaire plek in de nieuwbouwwijk, waar tussen de huizenblokken aan de kinderen was gedacht door aanleg van speelveldjes met wat klimrekken en soms een glijbaan. De moeders konden de kinderen zo in de gaten houden vanaf het balkon of vanaf de bankjes rond de zandbak.

De foto werd mij toegestuurd door Johan Stuart. Hij mailt: ,,Corry, Ida, Trude en Johan spelen achter hun huis. Op de achtergrond zien we de A-buurt, de lage huizen waar meestal grote gezinnen woonden.”

Groet, Anneke

Eén reactie op “Staalstraat”

  1. Pieter van Pelt says:

    Tja, lang geleden die foto! Wij woonden ook in de Staalstraat op nr. 2 III hoog. Vanaf de oplevering in 1959 woonden mijn ouders er met broer Willem, ik geboren in 1960, tot we in 1970 verhuisden. Bestaan er uit die tijd meer foto’s van de Staalstraat, al dan niet in kleur? Dat zou gaaf zijn!

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.