Zuidpolderstraat

Over de Oude Amsterdamse buurt heb ik al veel verteld in deze rubriek. Jos van der Zon stuurde deze foto uit de jaren ’60 en schreef er onderstaande tekst bij.

 

Tekst: Anneke de Nobel en Jos van der Zon

Foto: Jos van der Zon
zzuidpoldIk woonde in de 2e Zuidpolderstraat op nummer 10, tegenwoordig Zuidpolderstraat 188. De opname is gemaakt vanuit het slaapkamerraam van mijn ouders in de richting van de Amsterdamstraat, dat hoge huis aan het eind rechts is het woonhuis behorende bij de zuivelwinkel van G.Hoogendijk op de begane grond gelegen.

Daarvoor een gedeelte van de oude lage huisjes waar vroeger de poeptonnetjes werden gebracht en opgehaald omdat ze niet waren aangesloten op de riolering, in de volksmond heette het daar ‘het laagie’.

Op de inhoud van de tonnetjes was men zuinig,het spul werd afgevoerd naar bijvoorbeeld de Herensingel waar het op schepen werd vervoerd naar afnemers van faecale stoffen en vervolgens verder verwerkt.

Wat opvalt is dat er best al veel auto’s voor de woningen staan, de welvaart staat voor de deur en de buurman komt thuis met de boodschappen voor de hele week.

2 Reacties op “Zuidpolderstraat”

  1. Maurice Hartman says:

    Hallo Piet, De familie Treffers woonde toch in de Teylerstraat? Wij woonde schuin tegenover hun.

  2. Piet Jongert says:

    Ik heb een vraag. Mijn Oma woonde in de jaren 40 en 50 in de Zuidpolderstraat maar het huisnummer weet ik niet. Als klein jongetje kwam ik geregeld op bezoek uit Monnickendam waar ik nog steeds woon. Als iemand mij het juiste huisnr. weet te melden zou ik heel blij zijn. De naam van mijn Oma was de familie Treffers en ze woonden in het gedeelte wat mogelijk niet meer bestaat maar ca. 50 m. van hun huis was op de hoek van een zijstraat, die naar de Vest leidde, een kruidenierswinkeltje waar ene Kroon of Krone in zat. De achterkant van het huis grensde aan een schoolplein. Je kon de kinderen vaak horen spelen.

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.