Winkelstraat

Nu met de juiste foto! Al zo’n vijftig, zestig jaar worden bij elke nieuwe woonwijk ook winkels gebouwd voor de eerste levensbehoeften. Dat was voor die tijd wel anders.

Tekst: Anneke de Nobel


Foto: Teun Struik

hanssluisDenk aan het Beatrixplein of de Hannie Schaftstraat: bovenwoningen met daaronder een rij winkels voor de dagelijkse levensbehoeften.

Vroeger bouwden particulieren of woningbouwverenigingen een rij huizen of een hele straat met op een enkele hoek een bakkerszaak of een sigarenboer. Zo ook in de Amsterdamstraat. Van lieverlee werden de woonhuizen winkels.

Toen de Amsterdamstraat voornamelijk uit woonhuizen bestond, was bij bewoners de ´winkelstraat´ Spaarnwouderstraat in trek. Langzamerhand ontstond ook in de Amsterdamstraat een diversiteit aan zaken die een grote aantrekkingskracht hadden op de wijkbewoners.

Op deze foto van Teun Struik zien we het Herenmodemagazijn van Hans Sluis. In het Noord-Hollands archief heb ik daar het één en ander over opgezocht. Johan van ‘t Vlie richtte de zaak in 1938 op. Op 22 november 1957 verhuisde de zaak van nummer 65 naar nummer 35. Hans Sluis nam de herenmodezaak over op 8 mei 1972. Je kon er terecht voor kleding in alle prijsklassen, zowel voor vrije tijd als voor ´t net.

Verder wordt vermeld dat het bedrijf op 1 april 1989 werd opgeheven. Jammer, weer een mooie zaak weg. Ik denk dat het winkelcentrum Schalkwijk daar ook debet aan was. Immers, wat was daar allemaal niet te koop in die jaren? Of Hans Sluis de zaak nog op een andere plek voortzette vermeldt de geschiedenis niet en ik weet het niet uit mijn hoofd…

Groet van Anneke.

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.