Amsterdamstraat

De Amsterdamstraat in de Oude Amsterdamse Buurt was vroeger al een winkelstraat waar je voor van alles terecht kon. Een heuse Bazaar voor huishoudelijke artikelen en speelgoed.

Tekst: Anneke de Nobel


Foto: Teun Struik

 

VosJe vond er zaken voor huisvlijt als handwerken, breien en borduren, een radiozaak waar je je muziek kocht, een schoenenwinkel en enkele winkels voor de inrichting van je woning. Het waren grote panden die vaak doorliepen tot om de hoek zoals deze op de A.L. Dyserinckstraat 22-24. Op de foto van T. Struik is de zaak nog in volle glorie te zien, hoewel het precieze jaar niet bekend is.

Ik heb in het Noord-Hollands archief één en ander proberen te achterhalen en ben tot het volgende gekomen: op 14 april 1928 is onder de naam A. Vos een handel in meubelen en meubelmakerij opgericht door Anthonius Vos in het pand Amsterdamstraat 44 en vanaf 26 juni 1956 op de nummers 40-42-44.
De zaken gingen goed zo na de 2e wereldoorlog en de wederopbouw. Er werden meer huizen gebouwd en de mensen stelden hogere eisen aan wonen en de inrichting van hun huis.

In 1962 volgde een grote verbouwing en een mooie ruime zaak was het resultaat, zoals op de foto is te zien.
Verder vond ik nog de naam Vos Intermeubel aan de Surinameweg 9. Op 1 september 1993 werden alle bedrijfsactiviteiten gestopt.

Heeft u een foto van één van de vijf buurten in Haarlem-Oost waaronder de Zuiderpolder? Neem contact met mij op. De foto wordt ingescand en u krijgt het meteen terug.

Groet van Anneke

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.