Bommen op de Amsterdamse buurt.

Op 16 april 1943, nu 68 jaar geleden, brak de hel los boven Haarlem-Oost. Door een fout van de Royal Air Force van Groot-Brittannië (RAF) lieten bommenwerpers hun lading vallen op de wijk. Niet de spoorlijn en de NS-gebouwen werden getroffen, maar woningen en winkels in Oost.

 

Tekst: Anneke de NobelOorloginoost

foto: via Nicky Peters

Ongeveer 84 huizen waren onherstelbaar beschadigd, en erger: vele mensen vonden de dood. Cijfers spreken van 85 doden en 105 gewonden.

De foto is van Nicky Peters. Tineke van der Linden, de dochter van de bakker, vertelt: ,,Ik speelde na het eten op straat en zag de vliegtuigen overkomen. Zoals altijd keek ik ernaar, maar deze keer vielen er bommen naar beneden. Ik rende naar huis maar haalde dat niet. Overburen trokken me naar binnen, waar we schuilden onder de trap.”

,,Na de laatste bom ging ik naar huis waar mijn ouders hevig ontsteld op mij wachtten. Ik zie het nog voor me als de dag van gister. Ons huis en de winkel waren verzakt en gescheurd. Ook waren alle ruiten gesprongen. Van twee kanten kwam het vuur op ons af, zowel van de Da Costastraat als van de Adriaan Loosjesstraat.”

,,Voor ons huis was een grote krater door de inslag van een brisantbom. De hoofdwaterleiding was ook geraakt. Volgens verhalen sloten Duitse soldaten de wijk af voor brandweer en hulpverleners zodat de ravage groter zou worden en zij de Engelse vliegers daar de schuld van konden geven.”

Groet van Anneke

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.