De kinderen van de Richard Holkade

In mijn archief zat al jaren deze opname. Ik vond het wel toepasselijk om ‘m deze wintermaand te gebruiken.


Tekst: Anneke de Nobel

 

Foto: via Ada Howell

 

3.5-Zo-was-het-Toen

Bij de foto staat het jaar 1956 vermeld: ook  zo´n ´ouderwets strenge´winter.
De Go is dichtgevroren en de kinderen uit de buurt komen bij de warme haard vandaan om lekker te sleeën en schaatsen. Als er zo’n pak sneeuw ligt moet je ervan profiteren: het is zo weer weg. Ook deze winter kunnen de ijzers uit het vet om op natuurijs te schaatsen. Er gaat niets boven ´echt´ ijs. Tenminste, ik vind de ijsbaan niet zo…Afgelopen woensdag ging ik foto’s maken van schaatsende kinderen op de Go, maar er was geen kind te zien op het ijs of op de slee. Toen maar naar de Zomervaart en daar was het een drukte van belang, het leek wel of half Haarlem-Oost daar was bijeengekomen.
Terug naar het oude plaatje, waarop te zien is hoe mooi het kerkje erbij staat, eigenlijk zoals nu na een lange leegstand en restauratie.
De namen van de kinderen worden niet vermeld,maar ik gok op de dames Spits, kinderen Martens en Zijlstra..Ik vraag me af of mijn vriendinnetje van toen Marjorie Bakker – zij woonde in de Willem Pijperstraat met haar ouders en haar zussen Ineke en Jeanet en broer Herman – er ook op staat. Het zou zo maar kunnen. Wie nog namen te binnen schiet bij deze foto van Ada Howell, reageer via de site aub. En kijk nog ´ns in oude schoenendozen en lades voor een oude foto. Langzamerhand wordt het een mooi document over een Haarlemse Buurt.

Groet van Anneke.

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.