De zesde klas

Vroeger waren er heel wat scholen in de buurt. Zij zijn verdwenen, van naam veranderd of het hele gebouw is weg, aan de slopershamer ten prooi gevallen. De Teylerschool bijvoorbeeld, de Mr. J.H Thielschool, de Bruchschool, de Sint Jozefschool en de Aeneas Mackayschool.

Tekst: Anneke de Nobel,

Foto: Harry Meinema

3.5-ZWHT (1)Ten tijde van deze schoolfoto waren de klassen beduidend groter. Ik zat zelf met 49/50 kinderen in de klas in de jaren vijftig-zestig.

Deze opname is gemaakt op het schoolplein van de Juliana van Stolbergschool aan de Slachthuisstraat. Het is de 6e klas in het schooljaar 1960-1961. Het was een school met de bijbel,schrijft Harry Meinema . ,,We moesten twee keer per dag bidden. Ik herinner me dat we van die mooie schoolplaten aan de wand hadden en meester Velema vertelde dan over Mozes of de Ark van Noach. De man was streng doch niet rechtvaardig. Ik had menig aanvaring met hem.

Deze school was wel de helft kleiner dan de Thielschool waar wij van uit ons huis aan de J. J. Hamelinkstraat op keken. Mijn oudste broer Jinne staat erop en mijn zus Froukje. Zij zit vooraan met ´die toef´op haar hoofd. De leraar is meester Visser en verder staan Ed van Leeuwen en Herman Vels op de foto.’’ Het zou leuk zijn als mensen zichzelf of iemand herkennen. We weten wel erg weinig namen.

Groet, Anneke

Eén reactie op “De zesde klas”

  1. Gerard meinema says:

    Peter Kriegenberg Atie Iking Guus Gulit
    ik zat een paar klassen langer maaar Pter was mijn buur jongen

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.