Het bejaardencentrum.

Op deze ansichtkaart zien we een seniorenflat in Parkwijk. Een complex bejaardenwoningen heette dat in die tijd, we hebben het dan over 1963. Een tijd dat er volop werd gebouwd in het naoorlogse Nederland.

 

Tekst en Foto: Anneke de Nobel

bejcentrumDe architect was professor Gerard Hendrik Maria Holt, die had gestudeerd aan de Haarlemse School voor Bouwkunde en Versierende Kunstambachten. Hij deed praktijkervaring op bij vele gerenommeerde architectenbureaus en hij werd in 1934 lid van de architectengroep De 8 en Opbouw.

Inmiddels had hij zich ontwikkeld tot een architect van het Nieuwe Bouwen. Ook de pastoor van Arskerk en het Mendelcollege zijn van zijn hand. Vanaf 1945 werkte hij samen met Ir. Bijvoet, die al voor de Tweede Wereldoorlog zijn sporen had verdiend met theaterbouw en culturele architectuur.

Op de foto is goed te zien hoe nieuw en fris alles eruit ziet. Een nieuwe infrastructuur, jonge, net aangeplante bomen, een grasstrook en natuurlijk de woningen waar personen van 65 jaar en ouder voor in aanmerking kwamen. Tegenwoordig wonen er aanmerkelijk jongere mensen.

Groet van Anneke

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.