Het Van Zeggelenplein rond 1970

Na 1945 was er grote behoefte aan woningen, ook in Haarlem-oost, dat zo’n beetje ophield bij de van Zeggelenstraat.

 

Tekst: Anneke de Nobel

Foto: Johan Krom

 

zeggpleinHet gebied dat voorheen behoorde bij de gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude bestond nog uit grasland en boerenslootjes.
In 1952 kondigden grote borden op de Amsterdamsevaart hoek( latere ) Prins Bernhardlaan aan dat er gebouwd ging worden. Voornamelijk eengezinswoningen en enkele flats zoals aan de Jac.van Looijstraat en de Dr. Schaepmanstraat.

In rap tempo verrezen er huizen aan de J. Craandijkstraat en de Krusemanstraat. voor al deze nieuwe bewoners moesten er uiteraard winkels voor de eerste levensbehoeften komen zoals bakker, slager,  melk- en groentenboer.

Op deze foto zien we een van de winkeliers op het rijtje van Zeggelenplein: groentenboer Lijnzaat, voorheen Piet Betjes. Andere zaken waren sigarenzaak Amiko, schoenenwinkel van Buren, kapper Spee, stomerij van Mouter, Slagerij Lommerse, Bakkerij Vink en natuurlijk de bibliotheek.

In al die jaren hadden de zaken verschillende eigenaars. De heer Hogendijk had daar ook nog zijn melkhandel en er schieten me vast nog andere namen te binnen, zoals dat ook bij de lezers gebeurt,veel plezier met deze foto van Ben Krom gemaakt door zijn broer Johan.

4 Reacties op “Het Van Zeggelenplein rond 1970”

  1. Gerard says:

    Het is Hoogendijk met twee oo’s! Ik ben de zoon van die melkboer.. Jazeker… Bij Amiko mocht ik ooit een hoelhoep kopen. Als een kind zo blij was ik…

  2. Marijke Zandwijk Post says:

    Bij de opening van deze winkelgalerij in ongeveer 1952/53 waren hier inderdaad een aantal van bovengenoemde winkels. Maar zeker gelijk met de opening van kapsalon Henri (van mijn ouders) was naast ons sigarenboer “van Buren” , bakker Vink, groenteboer Lijnzaad, slagerij Lommerse, de bibliotheek, Amiko huishoudelijk artikelen, Mouter stomerij, lommerse de slagerij, Hogendijk melkboer. Op dit moment alleen nog familie Vink rest allemaal andere eigenaren

  3. Ton Sieraad says:

    Amiko was huishoudmiddelen zaak, wellicht kon je er ook Sigaren enzovoort kopen? Ik heb er voor mijn moeder vaak dweilen, emmers en schoonmaakmiddelen gehaald.

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.