Lang leve de vrijheid.

Deze maand de derde foto van bakkerszaak Van der Linden op de hoek da Costastraat/Adriaan Loosjesstraat.  Op de foto, die werd genomen in 1945, is een bakkerskar te zien die vanwege het bevrijdingsfeest mooi is versierd.

Foto: via Nicky Peters


Tekst: Anneke de Nobel

 

bakkerNicky Peters, de kleindochter van de bakker die de foto mailde, schrijft me het volgende:
,,Opa van der Linden kwam rond 1918 met zijn gezin uit Rotterdam en kocht de bakkerij, die voorheen van Waalewijn heette, met winkel en woonhuis. Het gezin had zes kinderen, onder wie mijn moeder Willy en tante Tineke. Later namen twee zoons de bakkerij over.

Aanvankelijk lag de bakkerij achter de winkel maar de broers verhuisden die naar een pand aan de Oudeweg in de Waarderpolder. Enkele jaren daarna kochten zij de HAARLEMSE BROOD EN MEELFABRIEK  opgericht in 1866, aan de Bakenessergracht 69-73. Tot ongeveer 1948 zat bakkerswinkel Van der Linden op deze hoek in Haarlem-Oost.

Op de bakkerskar, die mooi versierd is vanwege de bevrijding, staat ‘Lang leve de vrijheid’. De kinderen, onder wie Tineke en Jan van der Linden hebben hun beste kleren aan en glunderen. Eindelijk is er dan een einde gekomen aan de Tweede Wereldoorlog…

Groet van Anneke.

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.