Sint Petrus LTS

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest omtrent de sloop en bebouwing van de voormalige LTS St. Petrus. Het laatste nieuws is dat er op 31 maart jl een koop- en realisatieovereenkomst werd getekend tussen Hillgate Properties en Pré Wonen.

 

Tekst: Anneke de Nobel

Foto: meneer Van der Ven

 

petrusHet nieuwbouwplan op de hoek Amsterdamsevaart/Prins Bernhardlaan voorziet in de bouw van 159 woningen/appartementen, 2500 m2 kantoren en bedrijfsruimte en 209 overdekte parkeerplekken. Er is beloofd de karakteristieke aula met zaagdak en het trappenhuis intact te laten. Inmiddels is de opvolger van de St.Petrus, het Damiate College, allang vertrokken en wordt de toestand van het gebouw er niet beter op.

Bij de oplevering in 1967 domineerde de Rooms-Katholieke Lagere Technische School van architect Nico Andriessen de entree van de stad. Ook het inwendige van het pand was de moeite waard. Zo vind je er een groot bakstenen plastiek van de Haarlemse kunstenaar Levinus Tollenaar en wandplastieken en muurschilderingen van de Cobra-kunstenaar Hans Wiesman.

Hopelijk blijven de kunstwerken bewaard…De buurt en de nabestaanden van de heer Andriessen en de heer Wiesman volgen de ontwikkelingen met argusogen.

De foto werd mij gemaild door de heer Van der Ven uit Tiendeveen, die toentertijd woonde op de Dr. Schaepmanstraat 251. Heeft u oude plaatjes van een plek in de vier buurten, mail ze mij. Ik raak door mijn voorraad heen…

Groet, Anneke.

3 Reacties op “Sint Petrus LTS”

  1. MVB says:

    Mevrouw De Nobel,

    Weet u wat nu precies de status is van dit gebouw? Wordt het verhuurd/ verkocht in deze huidige staat of liggen er nog plannen klaar om het gebouw op te knappen (binnen en buiten)voordat het opnieuw in gebruik genomen gaat worden?

  2. Geweldige actie,er kan nooit teveel moooiiisss bewaard blijven….anneke

  3. wpm tollenaar says:

    Anneke de Nobel. Heb uw artikel over de AulaPetrus LTS met foto aangemeld bij de rijksdienst voor cultureel erfgoed (RCE) vh Min. v. O C en W. Daar is het gele baksteenreliëf “De Moer” van Levinus Tollenaar geregistreerd. De Aula met Gesamtkunst uit de na-oorlogse Wederopbouwperiode van de drie bevriende kunstenaars Andriessen,Tollenaar en Wiesman is dan toch nog behouden. Het werd na onderzoek door de rijksinstantie beoordeeld niet alleen voor Haarlem, maar als van nationaal belang. Ook de nabije Pastoor van Arskerk in Parkwijk geldt als wederopbouwmonument.

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.