Zo was het Toen

Toen ik laatst door de Amsterdamstraat fietste, besefte ik dat het gedeelte op de kop eigenlijk het meest ingrijpend is veranderd.

 

Tekst: Anneke de Nobel

Foto: Fons Hofadamstr

 

Natuurlijk, het Chinese restaurant De Draak op nummer 26 is er nog, maar voor de rest zijn er andere zaken teruggekomen in de nieuwbouw, waarvan sommige inmiddels al twee of drie keer van eigenaar zijn veranderd.

Voorheen had je op dat rijtje de Horlogerie-Juwelierszaak van Schackman en het sigarenmagazijn van Van Odijk op nummer 12. Was er ook niet een winkeltje met galanterieën/ manufacturen waar dames ladders in hun nylonkousen konden laten ‘ophalen’?

En is Ger Veltman met zijn voortreffelijke ballen gehakt ook niet aan die kant begonnen voor hij naar de overkant verhuisde? In ieder geval weet ik nog dat de snoepwinkel Neeplus- oh nee Jamin- op nummer 2 heerlijke koekjes verkocht en ijs. Dat was een soort blok in papieren verpakking waarbij je twee wafels kreeg die je om het ijsblok deed, wat een gedoe in die winkel! Maar wel lekker.

Terwijl ik dit stukje typ zit ik te denken welke zaken er nu nog zitten. Ga morgen ’s kijken en een nieuwe foto maken, altijd leuk voor later.

Deze foto is gemaakt door Fons Hof in 1971.

Groetjes
Anneke

3 Reacties op “Zo was het Toen”

  1. Ton Sieraad says:

    Tuurlijk was Fons Hof beter met veel spul.
    Maar bij het WITJE zo hete de tent van Ger Veltman was de spreuk:
    Heel Haarlem weet dat je bij Ger Veltman de lekkerste hamburger eet.
    En dat was ook zo.

  2. Maurice Hartman says:

    Wij woonde vroeger in de Teylerstraat, achter de Amsterdamstraat. Begin 1974 zijn wij verhuist, maar de beelden blijven op het netvlies staan van de Amsterdamstraat, de kerktoren, het buurtje, de sfeer. Tja, nu begin 50 en dan krijg je deze momenten schijnbaar….. Onze ouders hebben in de jaren 60/70 de Drumband Oosterkwartier gerund, daar ben ik nu naar op zoek, de mensen die hier nog iets van hebben qua foto’s of iets dergelijks. Ik hoor het graag!

  3. ger lenting says:

    mijn oma was de filiaalhoudster van jamin in de jaren 50, zelf zat ik op de broederschool in de amsterdamstraat. oma en opa woonden op de hoek boven jamin en daar kon je de tram naar amsterdam zien rijden. fonshof zat naast schackman en daar tegenover die veltman met zijn moeder uit amsterdam met die vette rommel van hem.
    fonshof was 10 keer beter en had heerlijke bamiballen en dan had je bottelier die geschapte aardappels verkocht en odijk de levensmiddelenzaak.

Reageer op dit bericht

Vul de anti spam som in: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.